ASIGURAREA MEDICALA

ASIGURAREA MEDICALA

Asigurare de sanatate

Accesul la îngrijiri medicale

În calitate de cetăţean al unui stat membru al UE, dacă vă îmbolnăviţi brusc sau dacă aveţi un accident pe durata sejurului dumneavoastră într-o ţară din UE sau în Elveţia, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia, aveţi dreptul să beneficiaţi de aceleaşi servicii de asistenţă medicală ca şi cetăţenii ţării în care vă aflaţi. Fiecare ţară are propriile norme privind sistemul public de servicii medicale. În unele ţări, îngrijirile sunt gratuite, în altele achitaţi dumneavoastră o parte din costuri sau chiar costul integral, după care puteţi solicita rambursarea. Păstraţi deci toate facturile, reţetele şi chitanţele. Puteţi solicita rambursarea în ţara pe care o vizitaţi sau după ce ajungeţi acasă.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate simplifică procedurile, reduce birocraţia şi contribuie la rambursarea rapidă a costurilor. Dacă nu sunteţi încă în posesia acestui card, adresaţi-vă casei de asigurări sociale sau de sănătate de care aparţineţi. Unele ţări includ elementele cardului european pe spatele cardului naţional, iar altele emit carduri separate.

Asigurare de calatorie

Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu înlocuieşte asigurarea de călătorie, deoarece nu poate acoperi toate costurile legate de îngrijirile medicale şi nu acoperă niciodată costurile de repatriere sau de slavare montană. Prin urmare, este recomandabil să încheiaţi o asigurare de călătorie separată pentru a acoperi aceste riscuri.

Luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic pentru medicamentele de care aveţi nevoie în timpul călătoriei. Nu luaţi decât cantităţile necesare pentru uzul personal, întrucât cantităţile mari de medicamente pot crea suspiciuni