DOCUMENTE NECESARE

DOCUMENTE NECESARE

Documente necesare pentru parasirea tarii.

Pentru cetăţenii UE
Paşaport sau carte de identitate
În urma aplicării acordului Schengen , care face parte din dreptul european, nu mai există controale la graniţele dintre 22 de ţări ale Uniunii. Acest acord elimină toate controalele la frontierele interne, dar instituie controale eficiente la frontierele externe ale UE şi introduce o politică comună a vizelor. Toate ţările UE sunt membre ale spaţiului Schengen cu drepturi depline, cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Irlandei, României şi Regatului Unit. Elveţia, Islanda şi Norvegia sunt, de asemenea, membre ale spaţiului Schengen, însă nu sunt membre ale UE.

Pentru a călători în cele cinci ţări europene care nu sunt membre ale spaţiului Schengen, precum şi la intrarea sau la ieşirea de pe teritoriul Uniunii Europene, trebuie să prezentaţi un document de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate).

Când călătoriţi în UE, este preferabil să aveţi aceste documente asupra dumneavoastră pentru a vă putea declina identitatea sau din motive de securitate. Nu uitaţi că singurele documente de identitate valabile sunt cele eliberate de autorităţile naţionale.

În cazul în care copiii dumneavoastră vă însoţesc în călătorie, asiguraţi-vă că aceştia fie au propriul paşaport sau propria carte de identitate, fie figurează în paşaportul dumneavoastră. Până la data de 26 iulie 2012, toţi copiii vor trebui să aibă propriul paşaport.

Nu aveţi nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE.

Pentru cetăţenii din afara UE

Paşaport

Pentru a călători în UE, trebuie să prezentaţi un paşaport valabil.

Viză

Cetăţenii anumitor ţări din afara UE (39 de ţări) nu au nevoie de viză pentru a intra şi rămâne pe teritoriul UE pentru o perioadă de maxim trei luni. Printre aceste ţări se numără Australia, Canada, Croaţia, Japonia, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii. Lista cetăţenilor care au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit sau în Irlanda diferă puţin de cea a altor ţări membre UE. Pentru a obţine viza adresaţi-vă consulatului sau ambasadei ţării pe care doriţi să o vizitaţi.

Dacă viza dumneavoastră este emisă de o ţară care aplică integral normele Schengen, aceasta vă permite automat să călătoriţi şi în celelalte ţări din spaţiul Schengen. De altfel, dacă aveţi un permis de şedere valabil emis de una dintre ţările Schengen, acesta este echivalent cu o viză. Este posibil să aveţi nevoie de o viză naţională pentru a vizita o ţară din afara spaţiului Schengen.

Agenţii poliţiei de frontieră din ţările UE pot solicita şi alte documente justificative, cum ar fi o invitaţie scrisă, dovada asigurării condiţiilor de cazare, un bilet de întoarcere sau un bilet dus-întors. Pentru a afla care sunt cerinţele specifice, contactaţi serviciile consulare locale din ţara respectivă.